Treba si uvedomiť, že každá rybka s papuľkou väčšou ako 1mm je pre krevetku hrozbou. Môže jej odhryznúť časť nohy, tykadla alebo inej partie tela. To sa dá kompenzovať dobre zarasteným akváriom, jej partie tela časom dorastú pri ďaľšom zvleku. Pri mladých, čerstvo vyliahnutých krevetkách však má toto súžitie s rybami smrteľné následky. Určite Vám v zarastenom akváriu prežijú nejaké mladé, ale určite nie v takom množstve ako keby tam žiadne rybky neboli. V akváriu preto chovám spolu s krevetkami molinéziu sličnú. Rybky nenáročnú na chov a krmivo. Jednu z mála rybiek, ktorá krevetkám nijak neškodí, aspoň som to nepostrehol. Tento článok píšem preto, lebo ako začiatočník som choval spolu s krevetkami razbory klinoškvrnné, tetry čierna ba dokonca konské. Krevetky sa množili nemôžem povedať, že nie. Nikdy však nebudú vo veľkom množstve. Veľa krát som videl ako tetrám alebo razborám trčali chvostíky s papuľky. Trvalo to dva roky, kým som našiel konečne rybky vhodné ku krevetkám. V nasledujúcih vetách vám píšem svoje závery súžitia krevetiek a rybiek.

1.Rybky vhodné ku krevetkám

V prvej skupine sú rybky u ktorých je veľmi pravdepodobné, že si krevetky všímať nebudú a dá sa predpokladať, že nebude problém ich mať s krevetami v nádrži:

 Razbora škvrnochvostová                           Razbora bornejska

 Pancierniček malý                                              Neónka modrá

 Razbora malá                                             Molinézia sličná

Na obrázku rybky neoheterandria elegans a boraras maculatus

2.Rybky viac menej vhodné ku krevetkám

V dalšej skupine sú rybky, o ktorých je známe, že ich chovatelia s krevetami mávajú, ale dospelé rybky sem tam zobnú malú krevetu. Je teda vhodné mať v nádrži dostatok úkrytov pre mláďatá a oplodnené samičky.

Razbora barmská                                          Microrázbora galaxy

Aterínka Wernerova                                           Razbora klinoškvrnná

Aterínka Gertrudinová                                             Tetry do 4 cm

 

Na obrázku rybky microrasbora galaxi a microrasbora erythromicron

 

3.Rybky nie príliš vhodné ku krevetkám

Treťou skupinu sú rybky, ktoré sa už ku krevetkám príliš nehodia, ale existujú chovatelia, ktorí tieto rybky s krevetami držia spolu. U tejto skupiny je nutné mať v nádrži čo najviac rastlín a machov, ktoré budú krevetám tvoriť úkryty.

Mečúnky                                                                               Platy
Pávie očká                                                                 Ancistrus – nad 5cm                                          Parmičky - menšie druhy                                             Rasbory - 4-5 cm                                                  
 

Na obrázku rybky parmička štvorpruhová a parmička siamska

4.Ryby ku krevetám nevhodné

V poslednej skupine sú ryby, ktoré sú ku krevetám vyložene nevhodné. Tu je počet skutočne veľmi dlhý. Uvediem len ryby a taxonomické skupiny ryb, na ktoré se chovatelia často pýtajú.

Tetry nad 6 cm                                                   Tlamovce

Cichlidy                                                         Vačšie parmičky                                                     

Čo ďalej?

Prečítajte si naše ďaľšie články venované chovu krevetiek, alebo druhom krevetiek.