U jeľšových šištíc je najdôležitejší obsah trieslovín (taníny) a humínových kyselín. Pôsobia (v primeranej koncentrácii) pozitívne na ryby a krevety. Môžu však negatívne ovplyvňovať rastliny a nitrifikáciu vody. Zafarbenie vody výluhom mení svetelné spektrum a intenzitu osvetlenia, čo sa rastlinám tiež nemusí (ale niektorým naopak môže) páčiť

Pri použití spomínaných jahňad sa môžeme občas  stretnúť s vytvorením jemného povlaku na hladine, ktorý pripomína povlak „ silného čajového výluhu“. Tohto povlaku sa však netreba o bávať a nejako osobitne proti nemu bojovať, aj keď sa niekomu môže na prvý pohľad javiť ako „ropná škvrna“, pretože podobne dúhovo láme svetlo. Ak sa vám však zafarbenie vody nepáči, stačí jeľšie šištice vylúhovať vo vode. Avšak prídete o skoro celý obsah trieslovín a huminových kyselín. Stanú sa už len potrevou kreviet. Takéto šištice dávam však už len do spoločenského akvária. Kde sa mi nahnedo zafarbená voda nepáči. Lúhovanie šištíc robím nasledovne, v malom hrnci zalejem šištice vodou a necham variť približne 15 minút, potom vodu vylejem a celý postup opäkujem dva krát. Avšak u niektorých druhoch kreviet sú pri chove veľmi vhodné napríklad caridina cantonensis var. red crystal. Pôsobia taktiež blahodarne pri vývine nového panciera bezstavovcov, ako aj pri samotnom zvliekaní. Zmäkčovanie vody a znižovanie pH je pri bežne používaných množstvách šištíc však zanedbateľné (humínové kyseliny sú veľmi slabé kyseliny).

        

Na obrázku hore  sú jeľšové šištice

Jelša rastie zväčša pri vode. Hľadajte ju vo vašom okolí pri potôčikoch,riečkach, riekach a rybníkoch. Na Slovensku rastú voľne tri druhy jelší:
-Jelša lepkavá (Alnus glutinosa) - rastie hlavne na nížinách a kotlinách, je najbežnejšia a najrozšírenejšou jeľšou
-Jelša sivá (Alnus incana) -rastie hlavne v horských a podhorských oblastiach
-Jelša zelená (Alnus alnobetula, syn. A.viridis) - alochtónny (ešte nedoriešený) druh, prirodzene rastie nad hornou hranicou lesa v subalpínskom  stupni, u nás je však vysadená aj v horskom stupni.

                           

Stromček jeľše zelenej so šišticami

Forma použitia nie je dôležitá z hľadiska obsahu tanínov a humínov. Ale treba počítať s tým, že voľne pohodené šištičky sa začnú po čase rozkladať a znečisťovať vodu, takže je vhodné ich vybrať. Naopak, ak máte v akváriu krevetky alebo raky, je vhodné ich v akvárku nechať ako potravu.

    
Ak by sme chceli byť presní, korektné pomenovanie je "šištička", (nie šiška, šištica, atď.), ktorá patrí medzi tzv. združené súplodia.

 

Kam ďalej?

Prečítajte si naše ďalšie články venované rybám, ktoré sa hodia a nehodia ku krevetkám.