Veľkosť 2 až 3 mm
Teplota 10 - 30
pH 6 - 8
gH 3 - 15
Obtiažnosť chovu ľahká

Vecou, ktorá ma na tomto slimáčikový najviac upútala je jeho veľkosť dva až tri milimetre. Myslím, že patrí k najmenším slimákom, ktoré sa dajú chovať v naších akváriách. Menšieho som určite nevidel. Spočiatku, keď som ho prvý krát videl vo svojom akváriu, myslel som, že ide o škodcu. Opak je však pravdou, sú indikátormi čistej vody bez dusitanov a dusičnanov. Meno je odvodené od ich oválnej, priesvitnej ulity s hrotom smerujúcim na pravú stranu. Člnka pravohrotá je radená do skupiny okružákovitých slimákov, ktoré žijú na hladkom povrchu rastlín a kameňov na dne riek s malým prúdom. Živia sa oškrabávaním rias pomocou ich drsného jazíčka raduly.

                          

Reprodukujú sa len v naozaj čistej vode, sú bioindikátory výbornej kvality vody. Člnka pravohrotá je hermafroditom, vajíčka kladie v želatínovej schránke, ktorú lepí na na kamene, listy rastlín aj sklá v akváriu. Vývin vajíčok trvá zhruba dva týždne, ale vzhľadom k veľkosti vajíčok je tažké určit presnú dobu liahnutia.

                           

V akváriách je člnka pravohrotá úplne neškodná. Prečo? Jej pohyb je veľmi pomalý, postrehol som 1mm za hodinu. Ich veľkosť je zanedbateľná len 3mm, ich potravou sú zelené riasy, takže sa dajú považovať za prínosných obyvateľov našich akvárií.

Kam ďalej?

Prečítajte si aj článok o filtrujúcich a veľkorammenných krevetkách. Články nájdete v hlavičke chov.