Klasickou chybou začiatočníkov je, že si chcú najprv zo strachu alebo opatrnosti založiť najprv malé akvárium, o litráže do 20l. Takéto akvária volám skúškové. S tým, že keď si akvaristiku trošku oťukajú, tak časom, ak všetko pôjde dobre, tak si zaobstarajú väčšie. Ale malé akvárium + málo vedomostí + málo skúseností = bažurina. Môj milý začiatočník, prepáč mi moju drsnú úprimnosť, ale čakajú ťa len samé problémy a sklamania.  Bohužiaľ, nebudeš prví ani poslední, tak to vo väčšine prípadov chodí. Škoda však tých uhynutých rybiek. Hovorím z vlastnej skúsenosti.

V malých nádržiach do 30l vzniká veľmi nestabilný ekosystém, v ktorom sa nesmierne ťažko vytvára biologická rovnováha. Sám neviem, kde je hranica objému akvária, od ktorého sa dá očakávať vytvorenie naozaj stabilnej bio. rovnováhy, ktorá dokáže vstrebať aj nejakú tu chybu začiatočníka. Je tu veľký počet rôznych faktorov. Já osobne by som to stanovil na 85 litrov, sú však aj takí čo hranicu udávajú 100 -150 litrov. Závisí samozrejme od počtu krevetiek, rýb, rastlín, živýn a svetla.

Rada 1.: Výška akvária

Výška akvária: maximálne do 50 cm, teda pokiaľ nemáte výnimočne dlhé ruky. Pri sadení, strihaní a premiestnovaní rastlín potrebuje manévrovať. Pri vodnom stĺpci nad 5 cm je to veľmi obtiažne. Okrom toho v nádržiach s výškou väčšou ako 50cm bývá problém s nedostatočným presvietením celého vodného stĺpca. Každých 10 cm vody znižuje intenzitu svetla o circa 50 percent. Je to spôsobené zlou geometriou osvetlenia a tým, že cez sklá nám veľa svetla odíde. Dá sa to vyriešiť aj silným osvetlením.

Rada 2.: Dno

Určite nesmie byť dno akvária z vápencovového štrku. Vápencový štrk zvyšuje ph vody, tvrdosť vody a to tým, že sa ľahko uvoľnuje do vody. To isté platí aj pre mramor, lastúry ulitníkov a mušlí, koraly, pretože tiež obsahuje v svojom zložení vápnik. To je v akváriach nechcené, keďže v priemere sa ph pohybuje okolo na Slovensku okolo 7,9. A hlavne krevetky majú radi ph pod 7.  Ako zistíme, že ide o vápenec, alebo mramor? Veľmi jednoducho, štrk alebo kameň polejte pár kvapkami octu. Ak ide o vápencový štrk začne šumieť. Osobne odporúčam, ak sa vám nechce veľa do dna investovať kúpiť dunajský štrk v akvaristike. 3kg stojí okolo 1 eura. Pokročilejším akvaristom však odporúčam drahši štrk akadamu. Akadama je sopečný íl, ktorý sa taží z hlbky asi troch metrov v japonských cryptomeriových lesoch. Skvele sa hodí do vodných nádrží, hlavne s krevetkami, pretože má schopnosť znižovať pH a schopnosť viazať na seba rozpustené soli vo vode. 

Rada 3.: Dekorácie

Do sladkovodného akvária určite nepatria lastúri a ulity z morského ani sladkovodného prostredia. Jednak je to estetický problém a jednak je to problém uvoľnovania nežiadúcich látok do akvária. Hlavne vápnika. Ak chceme do akvária kamene, treba ich predtým umyť v teplej vode a vydrhnúť vechťom s abráznou vrstvou. Kamene do akvária vyberáme rovnakej farby a typu. Inak nebudú pôsobiť ako celok, keď ich do akvária ukladáme, musí ich poloha pôsobiť prirodzene. Ukladáme ich najbližšie 5 centimetrov od predného skla. Drevá do akvária vyberáme tvrdé a nie ihličnaté, pretože ľahko nám v akváriu začnú hniť. Typickým príkladom tvrdého dreva je viničové alebo orechové drevo. Občas dám do akvária aj vŕbové konáre. Drevo je tvrdé a pekne vlnité. Pred jeho uložením do akvária ho treba vykefovať od nečistôt a povariť vo vode. Drevo treba  povariť 15 minút. Či už kôli nečistotám ale aj kôli výluhu ktorí pustí do vody. Výluh nám farbí vodu v akváriu do hneda. Čo zabraňuje prechodu svetla k rastlinkám.

Rada 4.: Osvetlenie

Osobne pre správny rast rastliniek preferujem 0,75 wattu na liter vody akvária. Osvetlenie si môžete poskladať aj doma. Tejto téme sa venuje môj ďaľsí článok.

Rada 5.: Rastlinky

Rastlinky do akvária vždy vyberáme také, pre ktoré sú vhodné parametra našej vody v akváriu. Na vedomie berieme fakty o veľkosti rastlinky, jej nároky na hnojenie, svietenie, rýchlosť rastu, v poslednom rade aj to či sa nám páči. Až keď vyhovujú všetky podmienky kupujeme rastlinky. Stonkové rastlinky sadíme do pozadia akvária. Rastliny ako anubias, kryptokorin do popredia.

Rada 6.:  Rybky a krevetky

Nákup rýb a krevetiek prichádza po zariadení nádrže a po jej následnom zabehnutí. Aspoň mesačnom. Akvárium neprerybňujeme, základný vzorec je 1l vody na 2 cm rybky. Pri nákupe rýb pozeráme na nároky rybky na teplotu vody, ph vody, tvrdosť vody, jej nároky na veľkosť nádrže a iné parametre. Až keď všetko bude rybke vyhovovať, tak ju kupujeme. Rybky a krevetky zásadne neprekrmujeme. Potrava musí z hladiny zmiznúť v priebehu 10 sekúnd. Inak môže dôjsť k zahnívaniu krmiva. V lepšom prípade k premnoženiu slimákov. Kŕmime jeden krát denne v maých dávkach.

Rada 7.: Pravidelné čistenie akvária

Akvárium odkalíme každý týžden pomocou odkalovacieho zvona, ktorý kúpime v každej akvaristike. Vodu doplníme odstatou vodovodnou vodou. Vodu necháme odstáť minimálne 2 hodiny. Pomocou malých nožničiek odstrihneme žlté listky, vyčistíme zubnou kefkou dekorácie od rias a pomocou kreditky sklá akvária. Neodporúčam čistiť sklá ani magnetickými čističmi skiel ani žiletkou. Sklá sa doškrabú. Nakoniec pridávame hnojivo pre zdravý rast rastliniek podľa návodu. Osobne odporučujem Bioflor od Rataja. Avšak akvária s krevetkami zásadne nehnojíme. Krevetkám vadia ťažké kovy a meď s hnojiva. Často po aplikácií hnojiva masovo umierajú.

 

Kam ďalej?

Prečítajte si aj článok o filtrujúcich a veľkorammenných krevetkách. Články nájdete v hlavičke chov.